Verhuisplannen? Volg TilburgWoont voor het laatste woonnieuws in de regio.

25 oktober 2022

Janneke de Bruine

Bouw van Moerenburcht is gestart

Afgelopen vrijdag is de bouw van Moerenburcht in Tilburg feestelijk gestart. Met de koop van een woning bekostigen de toekomstige bewoners ook een huis in Guatamala zodat een gezin daar een beter leven kan opbouwen. Onder toeziend oog van wethouder Yusuf Çelik en Rob Keijzer van projectontwikkelaar Honk biedt toekomstig bewoner Ad de Beer een cheque aan, aan Carolien van Heerde. Haar organisatie Huis voor Huis gaat de woning bouwen.

V.l.n.r. Rob Keijzer, Carolien van Heerde, Ad de Beer en wethouder Yusuf Çelik
Moerenburcht is een hofje voor tien huishoudens, die samen eigenaar worden van het hele perceel. Iedereen woont er uiteraard zelfstandig, maar een aantal voorzieningen worden gedeeld. De huizen zijn zo gebouwd dat ze samen een binnenplaats omsluiten. Hier liggen de entrees van de woningen. De binnenplaats is autovrij, want de auto en de (fietsen)bergingen staan op enige afstand. Er komt een grote schuur waar elk huis een eigen fietsenberging heeft. 

Nog 1 woning te koop

In Moerenburcht is er een woning beschikbaar gekomen; bouwnummer B08 aangegeven op onderstaande afbeelding. Aan de buitenzijde van de woonhuizen ligt voor elk huis een ruim privé terras in een collectieve tuin. Elk terras is ongeveer 18 vierkante meter groot. Woning B08 heeft het terras op de zuidzijde. Vanaf het terras kijk je uit op een paardenweide. Bekijk de website met informatie over woning B08.

Honk onderscheidt zich als projectontwikkelaar door te werken vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Rob Keijzer vertelt "We wilden van Moerenburcht een bijzondere woonvorm maken, wij noemen het co-wonen. Het bouwplan is zo ontworpen dat het veel aanleiding geeft tot ontmoeting tussen de bewoners. Om die reden worden kopers straks ook gezamenlijk eigenaar van het terrein. We betrokken de eerste bewoners al in een vroeg stadium betroken bij de planvorming. Ze kregen invloed op het ontwerp, konden de indeling van hun woning zelf aanpassen en maakten samen een plan voor de toekomstige tuin rond de woning. We richtten ons - met succes - op een mix van starters, gezinnen én senioren. Toch zijn alle woningen nultrede (badkamer en één slaapkamer op de begane grond). Wie wil kan er dus een leven lang blijven wonen."
TilburgWoont is een initiatief van eQmarketing. © 2012 -