Verhuisplannen? Volg TilburgWoont voor het laatste woonnieuws in de regio.

10 oktober 2022

Janneke de Bruine

Lichtspektakel bij hoogste punt De Bankier

Aan de skyline van Tilburg verrijst De Bankier: een 23 verdiepingen tellende woontoren met luxe stadsappartementen. Midden in de stad, waar de Spoorlaan naar het centraal station leidt en waar je via de bescheiden Magazijnstraat het levendige centrum benadert. Een kleine anderhalf jaar na het starten van de bouw werd het hoogste punt bereikt. De Bankier vierde deze mijlpaal met het aanlichten van de gevels en met lichtbundels vanaf het dak die in heel Tilburg en omgeving te zien waren.


Wethouder Bas van der Pol activeerde de lichtshow (van o.a. LED gevelverlichting) waarmee het hoogste punt van De Bankier gevierd werd. “De Bankier is een belangrijke toevoeging voor Tilburg. De Bankier versterkt de levendigheid in onze binnenstad en draagt bij aan de woningbouwopgave die voor ons ligt. Ik zie uit naar de oplevering, waar we een heleboel nieuwe inwoners zullen verwelkomen in onze mooie binnenstad.”

Een kleine anderhalf jaar na de start van de bouw werd het hoogste punt van De Bankier net voor de bouwvak al aangetikt, maar dat kon toen niet gevierd worden in verband met de veiligheid rond het gebouw vanwege de Tilburgse kermis en de zomervakantie. Het traditionele pannenbier is nu ingeruild voor een meerdaags lichtevent, wat tot en met zondag 9 oktober was te zien. De woontoren werd letterlijk en figuurlijk in de spotlights gezet.

Paul van den Heuvel, directeur Novaform Eindhoven namens de ontwikkelcombinatie: "Novaform en CRA realiseren een prachtige woontoren in het hart van de stad. Het bouwen op zo’n centrumlocatie geeft de nodige uitdagingen. We hebben er dan ook voor gekozen om het gebouw volledig te laten prefabriceren, zodat we zo efficiënt mogelijk kunnen bouwen en de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk kunnen beperken. De architect Paul Diederen, van het architectenbureau Diederen Dirrix, heeft de woontoren een rijke uitstraling meegegeven die de naam van de woontoren 'De Bankier' recht aan doet. Het gebouw verdient om de komende dagen in de "spotlights" gezet te worden! Wij zien uit naar de oplevering en verwachten dat onze kopers en de huurders met veel plezier vanaf het voorjaar van 2023 de appartementen gaan bewonen."

Prefab casco en gevelelementen

De Bankier omvat 120 appartementen, in de koop- en huursector. In de plint is ruimte voor 220 m² commerciële invulling. Het project is grotendeels uitgevoerd in prefab beton, waarvan de elementen tot voor kort dagelijks omhoog gehesen werden. Zo was er minder hinder voor de omgeving en dat is voor een binnenstedelijke centrumontwikkeling zeer wenselijk. Naast appartementen en commerciële ruimten komt er een parkeergarage met tevens ruimte voor het stallen van fietsen. Naar verwachting wordt De Bankier in het voorjaar van 2023 opgeleverd.

Het project is een ontwikkeling van VOF Spoorlaan, een samenwerkingsverband van CRA vastgoed en Novaform Vastgoedontwikkelaars. De toren is een ontwerp van architectenbureau Diederen Dirrix uit Eindhoven. De bouw wordt uitgevoerd door aannemer Huybregts Relou uit Son. De 70 huurwoningen worden door Altera Vastgoed in portefeuille genomen.

TilburgWoont is een initiatief van eQmarketing. © 2012 -