Verhuisplannen? Volg TilburgWoont voor het laatste woonnieuws in de regio.

27 juli 2022

Janneke de Bruine

Nadenken over elke m2

Bij het ontwerpen en realiseren van de woontoren De Bankier in Tilburg moest echt over elke beschikbare m² nagedacht worden. Het gebouw ligt aan een van de belangrijkste verkeersaders die door het centrum loopt. Binnenstedelijk bouwen,  zonder plek voor een echte bouwplaats, is dan een hele uitdaging.



De keuze voor prefab
Zonder ruimte om de bouwplaats groot af te zetten, is er ook geen ruimte om bouwmateriaal op locatie te laten staan. Een geprefabriceerde toren werd de oplossing. Zowel de dragende wanden, de vloeren, als de gevelelementen inclusief kozijnen zijn vooraf in de fabriek van Hibex in Groningen geproduceerd en werden vervoerd naar een bouwhub buiten Tilburg. Alle vrachtwagens worden op het juiste moment geladen, komen op de bouwlocatie aan, worden daar direct gelost om vervolgens meteen weer door te rijden. Met twee verkeersbegeleiders aan de poorten en een strakke planning groeide De Bankier elke week een verdieping. Deze logistieke puzzel zorgde tevens voor minimale overlast voor de directe omgeving.

Hoofduitvoerder Kees-Jan Oosterhout van aannemer Huybregts Relou vertelt over de uitdagingen die het bouwen van deze woontoren in het centrum met zich mee bracht. 



Ontwerp
De architecten van Diederendirrix wisten de rechte vorm van De Bankier toch sculpturaal te maken. De belijning in de betonnen gevel maakt de toren tot een karakteristiek nieuw baken aan de rand van de binnenstad. 

Filmcredits: Jesse Bischoff


TilburgWoont is een initiatief van eQmarketing. © 2012 -