Verhuisplannen? Volg TilburgWoont voor het laatste woonnieuws in de regio.

18 april 2023

Janneke de Bruine

Poort van Stappegoor

De transformatie van Stappegoor is in volle gang. Wat nu nog een monofunctioneel gebied is met onderwijs, commerciƫle voorzieningen en sport zal de komende jaren veranderen in een levendige stadsbuurt met krachtige openbare ruimtes, schrijft architectenbureau KAW.Een mix aan diverse woonvormen en verschillende typen openbare ruimten vormen samen met de huidige voorzieningen een nieuwe stadsbuurt. In totaal worden er 1.000 woningen ontwikkeld. Het karakter van Stappegoor kenmerkt zich door enerzijds een stevig stedelijke omgeving aan de boulevard en anderzijds een groene en rustige omgeving aan binnentuinen en parken die met elkaar verbonden zijn. Binnen dit stedenbouwkundige raamwerk werkt KAW aan de eerste ontwikkeling binnen dit geheel: De Poort van Stappegoor.

Poort van Stappegoor
Zoals de naam al doet vermoeden vormt het plangebied letterlijk de poort naar Stappegoor. Gelegen op de hoek aan de Ringbaan Zuid en de Stappegoorweg is dit het visitekaartje van het gebied. Waar voorheen op deze plek noodwoningen en jaren ‘70 kantoorgebouwen stonden, komen nu 200 huurappartementen, waarvan driekwart in het sociale segment. 

De planopzet is helder. Drie gebouwdelen in een L – vorm maken enerzijds stedelijke wanden aan drukkere hoofdwegen en anderzijds een groene binnentuin. Op het contrapunt tussen de Ringbaan en Stappegoorweg is de bebouwing hoger. Door ruimte te geven aan bestaande bomen aan de straatkant ontstaan zogenaamde stadsnissen. Hier liggen de gebouwen verder terug, waardoor er voor de bewoners een klein stedelijk plein ontstaat.

TilburgWoont is een initiatief van eQmarketing. © 2012 -