Verhuisplannen? Volg TilburgWoont voor het laatste woonnieuws in de regio.

24 februari 2022

Janneke de Bruine

Landmark in het Fabriekskwartier

Triborgh Gebiedsontwikkeling vroeg architectenbureau M3H om een woontoren te ontwikkelen die onderscheidend is, maar die ook meedoet met de dynamiek van Fabriekskwartier. In een interview vertellen Marc Reniers en Machiel Spaan, eigenaren van het bureau, hoe zij zich vol overgave storten op het ontwerpen van een beeldbepalend landmark in Fabriekskwartier.

“Wat zo’n woontoren anders maakt dan een traditionele woning? Wat mij betreft zit hem dat naast een aantal technische aspecten vooral in de schaalniveaus,” zegt Marc. “Door zijn hoogte (naar verwachting een meter of vijftig) is hij op grote afstand zichtbaar. Daar wil je dan iets bijzonders mee doen. Maar sta je aan de voet, dan gaat het veel meer om de onderste verdiepingen. Daarom willen we die als het ware een spelletje laten spelen met de rest van de straatwand.”

Machiel wijst daarnaast op het typische woning- en bewonerstype dat in een toren wil wonen. “Bovenin leef je als het ware boven de stad, iets lager ‘zweef’ je boven de Piushaven. Woningen op de hogere verdiepingen stellen daarom andere eisen aan de buitenruimtes, het licht en het uitzicht dan de onderste lagen. Zo’n specifieke manier van wonen trekt een ander publiek aan dan bij grondgebonden woningen bijvoorbeeld.”


TilburgWoont is een initiatief van eQmarketing. © 2012 -