Verhuisplannen? Volg TilburgWoont voor het laatste woonnieuws in de regio.

20 oktober 2020

Janneke de Bruine

De woningen van Berk&Hout komen op een bijzondere plek!

Triborgh Gebiedsontwikkeling gaat aan de rand van Udenhout 74 moderne woningen realiseren verdeeld over drie nieuwe boerenerven. Vorig jaar zijn op de locatie waar project Berk&Hout komt, archeologisch waardevolle sporen gevonden. In overleg met de gemeente is besloten uitgebreid onderzoek uit te voeren. Dat archeologische onderzoek is nu volop aan de gang en de eerste resultaten komen aan het licht. 

Romeinse tijd
Dicht tegen de bestaande woningen aan de rand van het dorp zijn de opgravingen gestart. Het was al raak in de eerste sleuf die gegraven is. “Er zijn sporen gevonden van een deel van een boerderij uit de Romeinse tijd (0 tot 400 n.Chr.) en een schuurtje dat men ook wel een “spieker” noemt”, aldus Joris Brattinga, senior KNA-archeoloog bij Archol uit Leiden. We verwachten nog meer interessante sporen te vinden, maar daarover kunnen we u in een later stadium van het veldwerk berichten. Het onderzoek ter plaatse zal nog tot eind november duren.

Samenwerking
Bij het archeologisch onderzoek zijn veel partijen betrokken. Onder toeziend oog van de gemeentelijke archeoloog wordt de opgraving uitgevoerd. Na de opgraving zullen de resultaten van het veldwerk verder worden uitgewerkt. De vondsten worden onder andere door een internationaal team van verschillende specialisten van universitaire en commerciƫle instellingen uit Nederland en Belgiƫ onderzocht. Naast de professionals en studenten worden er tijdens het veldwerk ook enkele vrijwilligers bij het onderzoek betrokken.

Respect voor de plek
We bieden de tweede helft van november de mogelijkheid om de locatie onder begeleiding van de archeoloog te bezoeken. Om een goed inzicht in de historie van Udenhout en Nederland te krijgen is het van belang dat we de specialisten ongestoord hun werk laten doen. We verzoeken dan ook met klem om de locatie nu niet te betreden of enthousiast zelf op onderzoek uit te gaan.

Beleef de oudheid
Het is leuk om te laten zien wat het archeologisch onderzoek inhoudt en welke sporen de archeologen vinden. Hiervoor organiseert Triborgh Gebiedsontwikkeling de tweede helft van november informatiemomenten ter plaatse. Wanneer exact is nog niet bekend. Vanwege de Corona-beperkende maatregelen moet dit goed georganiseerd worden en is er een beperking in het aantal mensen dat gelijktijdig een bezoek kan brengen. Inschrijven en een strakke organisatie is daarom echt noodzakelijk.

Wilt u tweede helft november ook een kijkje nemen bij het archeologisch onderzoek? Stuur een mail aan thuis@berkenhout.nl. Op die manier is een veilig bezoek aan de locatie met toelichting mogelijk. Wil je op de hoogte gehouden worden van het nieuwbouwplan Berk&Hout en de woningen die naar verwachting eind maart 2021 in de verkoop komen? Schrijf je dan ook in voor de nieuwsbrief op de website www.berkenhout.nl.

TilburgWoont is een initiatief van eQmarketing. © 2012 -