Verhuisplannen? Volg TilburgWoont voor het laatste woonnieuws in de regio.

9 februari 2018

Anoniem

Herstructurering van Tilburgse wijk Groeseind voltooid

Na ruim 15 jaar is de grootste herstructurering van Tilburg voltooid. De Tilburgse wijk Groeseind is getransformeerd van een buurt met verouderde arbeiderswoningen in een gewilde woonwijk met een mix aan koop- en huurwoningen. Voor de vernieuwing van Groeseind werkten de corporaties WonenBreburg en Tiwos én ontwikkelaars Janssen de Jong projectontwikkeling en Hurks vastgoedontwikkeling samen met de gemeente.In de Bisschoppenbuurt en Pietersbuurt zijn ongeveer 380 huurwoningen, een basisschool en een industrieterrein gesloopt en daarvoor in de plaats is een mix van ruim 470 nieuwe koop- en (sociale) huurwoningen gerealiseerd. Janssen de Jong Projectontwikkeling en WonenBreburg ontwikkelden het zuidelijk deel van deze Tilburgse wijk. Deze woningen zijn gebouwd door Janssen de Jong Bouw Zuid. Het noordelijke deel van de wijk is ontwikkeld door woningcorporatie Tiwos en Hurks. De gemeente Tilburg was gedurende het hele ontwikkelproces nauw betrokken. 

“Een levendig en toekomstbestendig Groeseind, met dit doel zijn we in 2002 gestart met de herstructurering van de verouderde arbeiderswijk. Ik denk dat we met zijn allen, en niet op de laatste plaats de bewoners, trots zijn op het eindresultaat. Groeseind is echt een geweldige wijk geworden, een visitekaartje van de stad Tilburg,” laat Berend de Vries, wethouder gemeente Tilburg weten.

“Terugkijkend ben ik bijzonder trots op de hoge kwaliteit van het plan, waar ondanks economisch mindere tijden nooit aan is getornd,” vertelt Mark van Doorn, algemeen directeur Janssen de Jong Projectontwikkeling. “Met deze herstructureringsopgave is de woon- en leefomgeving voor de bewoners sterk verbeterd. Uiteindelijk is dat waar we het voor doen: het creëren van een plek waar mensen prettig wonen en samen leven.”

Het plan
De Zwarte Hond maakte in 2007 op basis van wensen en eisen van de gemeente en bewoners een stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan voor het nieuwe Groeseind. Kwaliteit en diversiteit stonden hierin voorop. “We wilden een plan maken waarvan het leek alsof het altijd al zo was geweest, maar die de buurt toch een fris, groen en open karakter geeft. We hebben daarvoor een raamwerk van groene openbare ruimte bedacht die de nieuwe buurt verbindt met de omliggende straten. Zo kan iedereen profiteren van het nieuwe park met de speelvoorzieningen.” zegt Jeroen de Willigen, stedenbouwkundige/partner bij De Zwarte Hond. Onder zijn leiding als supervisor zijn negen architecten aan de slag gegaan om de gewenste kwaliteit en variëteit te realiseren. Het gebruik van hoogwaardige materialen geven de wijk een aangename en duurzame uitstraling.

De betrokken architectenbureaus zijn, naast De Zwarte Hond: Aartsen & Partners architecten, Atelier Brink, AtelierPro, AWG Architecten, Bedaux de Brouwer architecten, Biq/Hans van der Heijden architecten, Rijnvos Voorwinde architecten en Rocha Tombal architecten.

Actieve bewonersparticipatie
Al bij de planvorming zijn de bestaande bewoners van Groeseind-Hoefstraat betrokken. In een actieve klankbordgroep gaven zij advies over de speelplekken in de wijk, over de architectuur, eigenlijk over alles wat zij belangrijk vonden. Deze inspraak heeft geleid tot een wijk voor de buurt met een groot, centraal park, autoluwe straten en een grote diversiteit aan architectuur waardoor geen straat hetzelfde is en de indruk ontstaat dat de wijk door de tijd heen zo is gegroeid.
“Door vanaf het begin een open dialoog te voeren met bewoners ontstond vertrouwen en betrokkenheid en is er een breed draagvlak gecreëerd,” vertelt Caroline Timmermans, directeur-bestuurder WonenBreburg. “Het resultaat is een levendige, moderne wijk met een gevarieerd aanbod dat voldoet aan de woonbehoeften van de stad.”

Groeseind reünie
Ter gelegenheid van de afronding van deze herstructurering zijn gistermiddag alle projectbetrokkenen, die de afgelopen jaren aan het project meewerkten, bedankt tijdens een ‘Groeseind reünie’ in het Textielmuseum. Daar werden herinneringen opgehaald aan 15 jaar ontwikkelen en bouwen. Wethouder De Vries kreeg als aandenken een mooie luchtfoto van de nieuwe wijk Groeseind uitgereikt. Ook werd er een film vertoond waarin Janssen de Jong Projectontwikkeling en WonenBreburg samen met de gemeente terugkijken op 15 jaar herstructurering.
TilburgWoont is een initiatief van eQmarketing. © 2012 -